پيام
+
[تلگرام]
تاب آوري (سخت جاني)
در برخي افراد ظرفيت هاي فردي، رواني و شخصيتي اي وجود دارد که در تجربه کردن موقعيت هاي مشکل آفرين و تنش زا کمک کننده است، به گونه اي که هر قدر هم بر شدت منابع استرس افزوده شود، باز اين افراد توان بيرون کشيدن خودشان از بحران يا تاب آوردن سختي ها و ناملايمات را دارند. به اين افراد در روانشناسي ميگويند افرادي که درجه جان سختي بالايي دارند.
شايد بارز ترين نمونه ي چنين افرادي مردم ژاپن بعد از سونامي گذشته باشند که پس از ويران شدن شهرها و از دست دادن نزديک ترين افراد زندگي شان توانستند زنده بمانند، ثبات عاطفي خود را حفظ کنند، در برابر استرس و فشار سرسختانه بايستند و با نهايت توان با شرايط بسيار ناگوار خود مقابله کنند و مهم تر از همه پس از برطرف شدن همه ي عوامل فشارزا، به سرعت و اغلب با ايجاد هيجانات مثبت به حالت عادي بازگردند.
در زندگي روزمره ي ما انسان ها، ماهيت برخي شرايط و تجارب به گونه اي است که افراد خواه نا خواه دچار مشکل مي شوند؛ به طوري که ممکن است سلامت رواني آنها تهديد شود. تاب آوري شامل مجموعه اي از ظرفيت هاي فردي و رواني است که فرد به کمک آنها مي تواند در شرايط دشوار مقاومت کند و دچار آسيب ديدگي نشود و حتي در تجربه ي اين شرايط مشکل آفرين يا بحراني خود را به لحاظ شخصيتي ارتقاء بخشد. به عبارت بهتر، تاب آوري را مي توان مفهومي روان شناختي دانست که مي خواهد توضيح دهد افراد چگونه با موقعيت هاي غير منتظره کنار مي آيند.
با اين اوصاف تاب آوري نه تنها افزايش قدرت تحمل و سازگاري فرد در برخورد با مشکل، بلکه مهم تر از آن حفظ سلامت رواني و حتي ارتقاي آن است. تاب آوري افراد را توانمند مي سازد تا با دشواري ها و ناملايمات زندگي و شغلي رو به رو شوند، بدون اينکه آسيب ببينند و حتي از اين موقعيت ها براي شکوفايي و رشد شخصيت خود استفاده کنند.
جايگاه تاب آوري در روانشناسي
در سال هاي اخير روان شناسي مثبت گرا مورد توجه روان شناسان قرار گرفته که به جاي پرداختن به نابهنجاري ها و اختلال ها، بر توجه بيشتر به توانمندي ها و استعدادهاي انسان تأکيد دارد. اين رويکرد مثبت گرا هدف نهايي خود را شناسايي شيوه هايي ميداند که بهزيستي و شادکامي انسان را به دنبال دارد. از اين رو، عواملي که سبب سازگاري هر چه بيشتر آدمي با نيازها و تهديدهاي زندگي شوند؛ بنيادي ترين عامل هاي مورد پژوهش در اين رويکرد از روان شناسي هستند. در اين ميان تاب آوري جايگاه ويژه اي در حوزه هاي روان شناسي رشد و تحول، روان شناسي خانواده و بهداشت رواني يافته است
همابانو
97/2/13