پيام
+
[تلگرام]
حجت الاسلام و المسلمين سيد مرتضي حسيني کمال آبادي، رياست پژوهشکده اديب فقه جواهري، يادداشتي در بازخوردهاي مقاله منتشر شده اش با عنوان «مباني فقهي مهندسي ژنتيک و محصولات تراريخته» منتشر کرد ، متن يادداشت را در ادامه بخوانيد:
بإسمه تعالي
به تازگي اثري از اينجانب به نام «مباني فقهي مهندسي ژنتيک و محصولات تراريخته»در مجله دين و قانون شماره چهاردهم منتشر شد. آنچه مايه ي مباهات است، مشترک بودن اين مقاله با حضرت آيت اللّه عليدوست حفظه اللّه از محققان نحرير حوزه ي علميه است.
آنچه مايه ي شکر گزاري است، دست به دست شدن مقاله و مورد مطالعه بسيار، قرار گرفتن آن است، به گونه اي که از آغاز انتشار تا کنون مورد مداقه ي اهل علم و مورد پسند آنان قرار گرفته است.
اما در اين ميان دو تن از آقايان، دکتر نصيري و آقاي کشوري، مقاله را مورد نقد قرار داده اند که در اين باره نکاتي بيان ميگردد:
1- درباره ي نقد دکتر نصيري گفتني است که فرموده اند: نبايد به استناد تسخير طبيعت، مسأله ي تراريخته را امري جايز دانست. و بعد قسمتي از کتاب خود در اين باره را آورده اند. از صدر سخن چنين برمي آيد که مقاله را مورد مطالعه دقيق قرار نداده اند، وگرنه نگارندگان بر اين باور نيستند که به استناد به استناد تسخير، هر نوع تصرف ژنتيکي جايز باشد.اصولاً ايشان به نقد نظريه ورودي نکرده اند!
2- درباره ي آقاي کشوري نيز گفتني است که در تماس ها به ما مي رسد که ايشان چنين ادعا کرده اند که مقاله را نقد کرده و طي نامه اي آن را ارسال داشته اند، اما هيچ يک از نگارندگان، نقدي از ايشان دريافت نکرده و تاکنون از مرز ادعا در اين خصوص گذر نشده است.
شايان يادآوري است که در اين مقاله، در مسأله ي پيچيده ي مرز شناسي تسخير ممدوح و تغيير مذموم در قرآن کريم نظريه ي فقهي جديدي عرضه شده است و چنان که اصل مسأله پيچيده بود موشکافي آن نيز دشوار بود و مقاله برآمده از يک دهه زير نظر داشتن اين مسأله است.
نگارندگان از نقد استقبال ويژه دارند و قبل از آن خواهشمندم که بايسته هاي نقد علمي را رعايت کنند و در اين باره نکاتي عرضه مي کنم:
1- در مطالعه دقيق و فهيم مراد، حقاً بکوشند و بر اين مهم وقت بگذارند به طوري که متن نقد گواه آن باشد.
2- مسأله کاملاً فقهي و تخصصي است، لذا مخاطب خاص خود و در نتيجه ناقد خاص خود را در مي طلبد و از آنجا که مسأله مهندسي ژنتيک امروزه لايه هاي سياست، اقتصاد و ...وارد دارد، نبايد بدان بهانه ها، بحث اجتهادي را از مسير خود خارج کرد.
3- هم مجله دين و قانون پذيراي نقد مقالات منتشر شده است و هم کرسي هاي نقد که از قضا آيت الله عليدوست در اين باره نيز سمتي دارند، پذيراي نقدهاي محققان فقه است، در اين باره به دبيرخانه کرسي هاي نظريه پردازي، نوآوري و نقد مراجعه کنند.
من الله التوفيق
سيد مرتضي حسيني کمال آبادي
96/7/17
لينک مقاله:
http://2.188.15.35/article-1-126-fa.html
http://yon.ir/qid2g
@adibefiqhe
*ترخون بانو*
96/8/5